Strukoviny sú zdravé, chutné, lacné a majú neskutočne široké využitie. okrem klasickej fazule, či šošovice ich však existuje nespočetné množstvo. V nasledujúci riadkoch sa môžete bližšie zoznámiť s fazuľou PINTO.
Klasicky neklasická
Fazuľa PINTO na prvý pohľad pripomína klasickú fazuľu. Ide o stredne veľký druh
s typickou fľakatou kresbou a hnedou farbou. Na rozdiel od tej klasickej, chutí mierne pikantne. Ďalším jej špecifikom je jej hutná konzistencia, ktorá pripomína múku. Práve preto sa využíva najmä v mexickej kuchyni, konkrétne v zmesiach na prípravu burittos.
Plná vlákniny a bielkovín
Táto fazuľka je veľmi zdravá. Obsahuje množstvo prospešnej vlákniny (dvadsať gramov vlákniny na sto gramov fazule) a je taktiež výborným zdrojom bielkovín (devätnásť gramov bielkovín na sto gramov fazule). Drobnou nevýhodou je pomerne vysoký obsah sacharidov. V sto gramoch fazule sa ich nachádza až takmer štyridsaťpäť gramov.
Do omáčok aj šalátov
Fazuľa pinto je využívaná hlavne v mexickej kuchyni. Jej spomínanú hutnú konzistenciu využijete pri výrobe nátierok, omáčok, alebo na zahustenie iných jedál. Strukoviny sú prirodzene bezlepkové. Ak teda jednotlivé fazule rozomeliete za surového stavu, vznikne vám múka, ktorú môžete použiť ako náhradu tej klasickej. Táto odroda má veľmi špecifickú, jemne pikantnú chuť. Hodí sa teda na ozvláštnenie zeleninových šalátov, či polievok. Veľmi chutná je aj ako príloha k mäsu, alebo v kombinácií s cestovinami či ryžou.
Ako fazuľku pripraviť
Túto fazuľku musíte pred jej konzumáciou najprv uvariť domäkka. Podobne ako obyčajná fazuľa, musí byť ona najprv namočená vo vode, a to minimálne osem hodín. Ak ju v nej však necháte po celú noc, nič zlé sa nestane. Pripravte sa na pomerne dlhý čas varenia. Aby bola chutná a mala takpovediac jediteľnú konzistenciu, musí sa variť aspoň štyridsať minút.